Salibandy kulkee usein lempinimellä sähly. Laji saapui Suomen pääkaupunkiseudulle 1970-luvulla Ruotsista palanneiden opiskelijoiden mukana. Se oli kehittynyt peliksi kaveriporukoissa ja säännöt vaihtelivat alussa alueiden ja porukoiden mukaan. Alkuaikoina sähly olikin melko vapaamuotoinen peli, johon oli omaksuttu säännöt ja pelityyli jääpallosta ja jääkiekosta. Suurena erona oli tosin se, että sählyä pelattiin ilman jäätä. Laji kasvatti suosiotaan erityisesti nuorten opiskelijoiden keskuudessa, sillä harrastus ei vaatinut suuria rahallisia panoksia, sopi lähes kaikille ja peliareenaksi soveltuivat monenlaiset sisähallit.Peliporukoita alkoi syntyä nopeasti ja Suomen salibandyliitto perustettiin vuonna 1985 tehden eron sählyn ja salibandyn välillä viralliseksi. Seuraavana vuonna aloitettiin pelaaminen kansallisella tasolla ja vuonna 1989 miesten liigalle teki seuraa myös naisten liiga. Nykyisin Suomessa on yli 2000 joukkuetta ja Suomen salibandyliigaa pidetään erittäin korkeatasoisena.
Kansainvälistä väriä
Pelin synnyinmaa Ruotsi on myös aina ollut edelläkävijä lajissa ja monet suomalaiset ammattipelaajat ovat käyneet hakemassa vauhtia Ruotsin kaukaloista. Alkuvuosina Suomen ja Ruotsin väliset ottelut päätyivät usein Ruotsin murskavoittoihin mutta nopeasti Suomi ponnisti hyväksi ja tasaväkiseksi vastustajaksi naapurilleen. Pohjoismaiden liigat ja Sveitsin liiga kuuluvat salibandyn seuratuimpiin. Muita salibandymaita on esimerkiksi Norja mutta salibandy on kasvattanut suosiotaan maailmanlaajuisesti muuallakin. Kansainväliseen salibandyliittoon kuuluu jäseniä joka puolelta maailmaa. Mukaan mahtuu muun muassa Korea, Turkki, Mongolia ja Argentiina. Uusia tulijoita on nousemassa kovaa vauhtia myös maista kuten Tšekeistä ja Australiasta.Pohjoismailla ja Sveitsillä on lajissa kova etumatka, sillä 1970-luvulla alkanut harjoittelu ja kiinnostus lajiin on pitänyt monet muut myöhemmin innostuneet maat perästä pitäjinä. Suomalaisia, ruotsalaisia ja norjalaisia on valittu vuosittain maailman parhaimmiksi pelaajiksi miesten puolella, kun taas ruotsalaiset naiset ovat hallinneet salibandyä parhaimpina pelaajina melko suvereenisti.Pohjoismaiden maineikkaimpia pelaajia maittain ovat esimerkiksi seuraavat pallokaukaloiden kiitäjät:
Suomi: Mika Kohonen
Mika Kohosella on takanaan pitkä ura ja kunnioitettava määrä tehopisteitä ja otteluita. Hän on aloittanut uransa salibandyn kulta-aikaan vuonna 1995. Tällöin Suomessa elettiin lajihuumaa, jolloin joukkueita ja tiloja avattiin jatkuvasti lisää. Ottelut alkoivat kiinnostaa kansaa ja salibandy pääsi tärkeäksi lajiksi muiden suosittujen pallopelien rinnalle.Mika Kohonen aloitti Happeessa, joka kuuluu Suomen salibandy kentän parhaimmistoon. Hän pelasi kyseisessä joukkueessa aina vuoteen 2000 asti, jolloin Kohonen siirtyi yli kymmeneksi vuodeksi Ruotsiin. Ensimmäiset vuoden Ruotsissa Kohonen pelasi Balrog IK joukkueessa ja viimeiset vuodet taas Storvreta IBK:ssa. Kohonen on ehdottomasti Suomen tunnetuin lajiharrastaja ja hänet on äänestetty salibandyn parhaimmaksi pelaajaksi kansainvälisesti viidesti. Kohonen on ollut kahdesti voittamassa miesten maajoukkueessa Suomelle kultaa, neljästi hopeaa ja kahdesti pronssia. Kyseessä on siis todellinen lajin konkari.Kohonen ei ole kuitenkaan päässyt viime vuosina helpolla. Viime vuonna Mika Kohonen palasi synnyinseuduilleen Vaajakoskelle. Hän teki sopimuksen liigassa pelaavan SPV:n kanssa. Edellinen vuosi Ruotsissa sujui raskaissa tunnelmissa kun Storvreta jäi pudotuspelien ulkopuolelle. Menestyksestä tunnettu joukkue takkuili ja samaan aikaan Kohosella diagnosoitiin masennus. Paluu takaisin Suomen kentille yli kymmenen vuoden jälkeen oli taatusti iloinen yllätys monelle lajin seuraajalle. Kohonen pelaa nyt samassa joukkueessa veljensä Mikko Kohosen kanssa.
Ruotsi: Henrik Quist
Vuonna 1981 syntynyt Henrik Quist on yksi Ruotsin menestyneimpiä salibandy pelaajia. Nuoresta iästään huolimatta Quist on ehtinyt tehdä hienon uran lajin parissa niin kotimaassa kuin myös ulkomailla. Quist pelasi kaksitoista kautta Pixbo Wallenstam IBK:ssa, jonka riveissä hän on voittanut kultaa Eurooppacupissa sekä neljästi Ruotsin mestaruuden. Henrik Quist on ollut mukana myös kahdesti voittamassa kultaa maajoukkueessa ja hän on pelannut kaksi kautta menestyksekkäästi Svetsin liigassa.Salibandyn lisäksi Henrik Quist on myös innokas pokerinpelaaja. Hän on innostunut pelaamisesta yhdessä entisen AIK:ssa pelanneen salibandy pelaajan Niklas Jihden kanssa. Molemmat ovat innokkaita nettipokeri pelaajia ja peleistä suosikki on tietenkin täna.
Norja: Ketil Kronberg
Norja on kolmen koplasta heikoin lenkki. Suomi ja Ruotsi ovat hallinneet parhaiden pelaajien listoja naisten ja miesten puolilta ja ottaneet mittaa toisistaan kansainvälisellä tasolla usein finaalissa. Norja uhkaa jäädä jalkoihin kun myöhemmin treenaamaan aloittaneet tulijat kuten Tšekki rynnistävät kohti parhaita palkintoja.Norja on usein maa, joka tipahtaa välierissä viimeisenä pois tosi mittelöistä. Tämä on harmillinen isku monelle pelaajalle kuten Ketil Kronbergille, joka on Norjan parhaimpia pelaajia. Hänellä on takanaan pitkä ura ja monta tiukkaa taistoa. Kronberg edustaa IBK Dalenia Ruotsissa ja hänet on nähty Norjan maajoukkueessa lukuisia kertoja