Oman salibandyjoukkueen perustaminen

Oletko harras salibandyharrastaja? Onko sinulla joukko ystäviä, jotka jakavat tämän saman intohimon? Miksi et perustaisi omaa salibandyjoukkuetta! Se on hauska tapa viettää aikaa ystävien kanssa urheillen, ja jos taidot antavat periksi, voi yhteiseksi tavoitteeksi asettaa vaikkapa turnauksiin ja kilpailuihin osallistumisen. Olivatpa tavoitteet suunnattuna menestykseen tai hauskanpitoon, on salibandy aina mukava harrastus.Salibandyjoukkuetta perustettaessa kavereiden kesken kyseessä on todennäköisesti suuria voittoja tavoittelematon projekti, jolloin yhdistyksen perustaminen on paras ratkaisu. Yhdistyksen perustamisen jälkeen haetaan lajiliittoon hyväksymistä. Jos taas suunnitelmat ovat korkealla, urheilujoukkueen voi perustaa kuten yrityksen, mutta tuolloin prosessi muuttuu jo hieman monimutkaisemmaksi. Yhdistyksen perustaminen on varsin kätevä ratkaisu joukkueen alkuun pääsemiseksi.

Mitä tarvitaan alkuun?

Jotta joukkue pääsisi käynnistämään toimintansa, luonnollisestikin tarvitaan tila, jossa harjoitella ja pelailla. Useat koulut ja muut julkiset tilat vuokraavat liikuntasalejaan tuntihintaan, ja hinnat ovat usein varsin kilpailukykyiset – kannattaa tutustua oman kuntasi vaihtoehtoihin. On joukkueen jäsenien päätettävissä, hankitaanko yhteisesti jokaiselle mailat, vai pelaako kukin omalla mailallaan. Sama koskee muita tarvittavia välineitä.Mikäli salilta ei löydy jo valmiina kentän rakenteita, pitää hankintana tehdä ainakin maalit. Niitä löytyy moneen eri hintaluokkaan, joten voitte valita omaan budjettiinne sopivan. Yksi varmasti joukkuehenkeä nostattava hankinta on yhteneväinen pelipaita jokaiselle pelaajalle. Se antaa mukavan säväyksen myös kilpailuissa, varsinkin jos olette suunnitelleet joukkueelle oman logon. Muun muassa Axonprofil esittelee mukavia vaihtoehtoja.

Käytännön asiat

Jokainen joukkue voi päättää itse, miten haluaa hoitaa käytännön asiat. Yhdistyksen perustamisen myötä joukkueelle on pitänyt laatia tietyt säännöt, jotka on esitelty perustamiskirjassa, ja lisäksi joukkueelle on valittu puheenjohtaja. Joukkueen jäsenet ovat myös yhdistyksen jäseniä. Kannattaa tutustua tarkasti kaikkiin yhdistyksen perustamista koskeviin säädöksiin (https://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/yhdistyksen_perustajalle.html), jotta tiedätte, mitkä ovat velvollisuutenne ja oikeutenne.Järjestyksen vuoksi on hyvä, että tärkeät, esimerkiksi rahaan liittyvät päätökset hoidetaan aina yhdistyksen kokouksissa. Sovittavia asioita ovat myös ne, kuinka usein harjoittelutila vuokrataan ja kuinka sitovat harjoituksiin osallistumiset ovat. Näihin vaikuttaa luonnollisesti se, kuinka ammattimaisesti ryhmä haluaa toimia. Yhdistyksen kokous voi vaikuttaa tylsältä ja kankealta termiltä, mutta kokouksen voi järjestää hyvin vaikkapa saunaillan yhteydessä.